Fotogalen far

Fotogalen far
Pappa smattrade av många bilder på barnhemmet och julafton.

Populär

Populär
Jakob blev snabbt populär på barnhemmet Childrens Garden där vi firade julafton.

JULAFTON!

Det blev verkligen en annorlunda julafton igår. Pappa och Jakob kom efter lite strul i London äntligen fram i lördags. Igår firade vi alltså julafton tillsammans. Det började med att vi kunde sova ut på förmiddagen efter två dagars fullspäckat schema, det är nämligen mycket jag vill visa dem här. Jakob och jag badade lite i poolen innan vi klockan elva åkte till ett barnhem med frukt, pepparkakor och lussebullar. Någon sa: Det här känns bara så rätt, vilket verkligen var sant. Vad kan kännas bättre än att få dela julens upprymdhet tillsammans med 150 hemlösa barn. Vi lyckades improvisera ihop ett hyfsat luciatåg. Barnen häpnade och tackade oss genom att sjunga afrikanska julsånger för oss.

 

 

 

Klockan tre begav vi oss tillsammans med de 15 andra som är kvar på skolan till rektorn, min svensklärare, och deras dotter. Det blev en traditionell svensk jul med lite detaljer som kanske inte hör hemma i Sverige. Vi inledde med kubbturnering där de vuxna tyvärr vann. Klockan 17.00 (15.00 för Sverige) var det Kalle-Anka och sedan julbord. Efter middagen kom tomten och jag fick mer paket än jag någonsin hade kunnat föreställa mig - tack alla! Tack också för alla julhälsningar från olika håll. Vid tio på kvällen var vi några få som fortsatte till den mysiga nattklubben Casablanca, Jakob hängde såklart på. Vi beställde vattenpipa och slog oss ner bredvid några indier. Det visade sig att alla tre var bröder och uppvuxna i Kenya. De bjöd oss på drinkar och vattenpipa, efter ett tag förstod vi varför - den ena av killarna var delägare av klubben. Det passade ju bra på julafton och allt! Indier är ofta riktigt sociala, dessutom smarta tycker jag det verkar som.

 

 

 

Kort och gott: en bra julafton. 

 

 

 

I morse tog Pappa och Jakob planet för sitt safari. Nu har jag några dagar när jag bara kan slappa och innan vi åker till kusten den 28:e. Riktigt sköööönt. På torsdag, en dag innan vi åker, är det val. Ska bli väldigt spännande att se hur det slutar. Enligt en av indierna från gårdagskvällen kan oppositionsledaren Raila Odinga komma att bli nye Idi Amin i det fall att han vinner valet, men det tror inte jag. Nog med skitsnack?

 

 

 

Hej på er!

 


Dan före dan före dan före...

Loooooooooooooooov!!!! Gud vad det är skönt. Imorgon kommer lillebrorsan och Pappa. Egentligen skulle de ha kommit ikväll, men planet gick sönder så dem kommer tidigt imorgon bitti - sånt man får räkna med. Jag har gått och längtat hela veckan, det ska verkligen bli kul att få visa dem mitt nuvarande hem. Förra veckan firade vi Lucia hemma hos Svenska Ambassadören. Vi käkade svenskt julbord och hela köret, mums! Kören på skolan uppträdde dessutom med ett Luciatåg. Det var mycket uppskattat, så uppskattat att SVD valde att publicera en bild jag tog. Den finns på deras websida under bildspelet Läsarnas Luciabilder. Jag har även lyckats få med ett reportage som handlar om bistånd. Det är publicerat i TIDNINGEN VI (årets tidskrift 2007) och deras nummer som gavs ut 20 december. Äntligen börjar karriären ta fart J! På måndag ska vi fira julafton med tomte och Kalle-Anka hemma hos rektorn, hans fru som är min svensklärare, och deras dotter som går i min klass. Tydligen blir vi så många som 20 personer och de kommer att behöva hyra partytält. Innan dess har jag tänkt att Jakob, Pappa och jag ska ta med oss picknick, fixa en bil och åka och äta lunch i Nairobis nationalpark för att förfesta lite med giraffer och lejon. Det kommer att bli en bra dag. Det är verkligen tomt på internatet nu. Det ekar i vår lilla korridor så fort någon säger nått, och vi är några få som har poolen helt för oss själva. De flesta har åkt hem till Sverige eller andra ställen i Kenya/Afrika. Riktigt skönt faktiskt!  Pappa och Jakob lämnar mig den 25:e för safari i två dagar. Den 28:e tar vi tåget tillsammans för att tillbringa några slappa dagar nere på kusten, där vi var med internatet på höstlovet. En annan sak (tydligen är jag skrivsugen nu); det är bestämt att vi åker på studieresa till Rwanda i påsk. Det kommer bli helt otroligt häftigt. Syftet med resan är att vi ska studera folkmordet 1994. Det bästa av allt är dock att vi ska få se de mytomspunna BERGSGORILLORNA! Det kommer människor från hela världen för att de dem och det är riktigt svårt att få tag på s.k. gorillapass, men jag betalade mitt tillstånd igår och kommer få se dem! Det finns bara 700 kvar på hela jorden och de finns bara i det området. Upplevelsen ska enligt alla som sett dem vara unik. Jag har verkligen en påsk och jul att se fram emot.

 

GOD JUL SVERIGE!!!

 

Här är länken på Luciabilden från SVD, bläddra vidare i bildspelet tills den kommer upp: http://www.svd.se/nyheter/bildspecial/inrikes/artikel_687655.svd


Väntande massaikvinna

Väntande massaikvinna
En bild jag tog för några veckor sedan i Massai-Mara. Kvinnan och hennes barn väntar på läkarvård utanför en liten vårdcentral ute i bushen. Jag gillar den. 

Ledig på en onsdag!

Idag är vi lediga här i Kenya. Jamhuri-day heter det, jag tror att vi firar någon före detta diktator eller liknande. Så jag tänkte att jag kan ju passa på att skriva några rader... Anledningen till att det var ett tag sedan jag skrev är det helt enkelt inte hänt så värst mycket. Vi har inte varit ute på några längre resor utan mest hållit oss hemma. Valhetsen rullar vidare och propagandabilarna som kör runt och skriker ut slagord jobbar på för fullt. Igår var vi några som var ute och åt på etiopisk restaurang, andra gången för mig. Det är ganska speciellt; man sitter vid låga bord och får en jättebricka med olika såser, kött och grönsaker vilka ligger i olika högar. Till detta har man ett slags surt bröd som man tar all mat med. Proppmätt är omöjligt att inte bli. Det är viktigt att alla tvättat händerna då alla gräver i samma mat (utan bestick). Det visar sig nog imorgon om det var någon som inte gjorde det. Imorgon är det Lucia och vi ska till ambassaden och lussa på kvällen, hoppas att vi får lussebullar och glögg, det var ett tag sen. Svenska ambassaden i Nairobi är Sveriges näst största efter Washington, så det ska bli kul att se. Nu är det bara drygt en vecka kvar tills pappa och brorsan kommer, ska bli grymt kul att få visa dem mitt nuvarande hem. På torsdag 20 december har vi avlutning och de kommer dagen efter för att stanna här ca två veckor. Vi ska fira julafton här i Nairobi och nyår nere vid kusten, Mombasa. Nice, som man säger. Innan jag slutar; grattis Oscar! Hörde att Bruce Springsteen var bra. Ska försöka få tag på dig under dagen?

Hej hej på er alla!


Ingen julstämning

Så var äntligen regnperioden över. I drygt en månad har det öst ner på nätterna, och den leriga sidan av Afrika har visat sig. Nu blir det soligare och varmare för varje dag och nästa regn kommer först i maj, så jag ska inte klaga. Dec, jan, feb är Kenyas sommar och de som går i skolan har nu precis fått sommarlov. Här på skolan har internatföreståndarna hängt upp julstjärnor och satt ut ljusstakar överallt. Det känns faktiskt inte riktigt äkta då deras sken knappt syns när solen bländade lyser in genom fönstren. Av någon anledning håller vi mycket fastare på traditioner här i Kenya. När vi är så långt hemifrån blir det en väg att gemensamt minnas vårt fosterland Sverige. Oj, det där lät lite nationalistiskt, förlåt. Hursomhelst, trots att det bara är början av december har vi käkat lussebullar, bakat pepparkaksdeg, tittat på julkalendern, grundligt planerat julafton, och Luciakören måste ha övat hur mycket som helst nu. Igår hade vi skandinavisk jul basar här på skolområdet. Det kom folk från hela Nairobi som köpte jul prylar och åt julmat, alla intäkter går till välgörenhet. Även om vi uppmärksammar julen mycket mer än vad ni gör hemma i Sverige så kommer det aldrig bli samma julstämning. Det är både skönt och tråkigt tycker jag.

 

Nu innan jul är det en del plugg jag måste ta tag i, tänkte börja nu.

Hej på er

 


RSS 2.0